TERAPEUTICKÁ KOMUNITA KARLOV, SANANIM, Z. Ú

Publikoval redakce v

PEDIATRICKÉ SLUŽBY

Mgr. Tomáš Jandáč

Terapeutická komunita Karlov poskytuje rezidenční léčbu klientům dvou základních specifických skupin trpících poruchami způsobenými škodlivým užíváním návykových látek či závislostí na nich. První skupinou jsou mladiství a  mladí dospělí ve věku od 16 do 25 let a  druhou skupinou jsou matky s  dětmi – v  této skupině je rozhodujícím kritériem zejména věk dítěte, kdy TK poskytuje péči matkám s  předškolními dětmi a  těhotným ženám. Obě cílové skupiny sdílejí většinu skupinového programu a  rozvrh se liší jen v  dílčích detailech. Pro potřeby tohoto textu se zaměříme zejména na skupinu mladistvých a  mladých dospělých. V  TK Karlov je kladen důraz na vyváženost odborného terapeutického programu a  trénink odpovědnosti, který se zobrazuje v  širokém spektru činností. Klienti přebírají starost za chod velkého hospodářství a  areál budov. Pro představu podoby Karlova – jedná se o  bývalý knížecí statek na vzdáleném okraji malé vesnice u  Čimelic v  jižních Čechách. Klienti se v  sezóně starají o  několik prasat, hejno krůt, slepic, hus a  kachen. Díky sociálnímu podnikání se zde nachází kozí farma čítající přibližně 50 hlav. V  areálu se nachází ovocné stromy, bylinková zahrada a  záhony s  různými druhy zeleniny. Psychoterapie se odehrává zejména ve skupinovém prostoru, každý klient má svého garanta, ke kterému dochází na individuální terapii, poradenství a  plánování. Farmakoterapie a  péče psychiatra je zajištěna velmi zkušeným lékařem. Základní lékařská péče je zajištěna v  nedalekých Čimelicích a  je stvrzena letitou spoluprací. Dobré vztahy udržujeme i  s  různými odděleními písecké nemocnice. Časté onemocnění virovou hepatitidu řešíme nejčastěji spoluprací se zařízením Remedis, které ctí přístup treatment as prevention. Socioterapie se odehrává nejen formou oblíbených zátěžových akcí, kdy komunita vyjíždí na akce typu sjíždění řeky, pobyt na horách, putování na kolech nebo jen na krátké víkendové slézání skal. Socioterapie se odehrává také v  každodenních rituálech společného jídla nebo společného programu v  komunitě. Díky evropskému projektu se v  TK uskutečňuje velmi kvalitní sociální práce s  klienty, kdy máme pro tuto oblast vyčleněn jeden celý úvazek. Velký důraz je kladen na spolupráci s  rodinou. Vzhledem k  věku cílové skupiny považujeme za nezbytné spolupracovat s  rodinou tak, aby osobní růst klienta koreloval s  růstem a  vývojem rodinných vztahů. Zároveň je nutné připravit prostředí pro zdravou separaci klienta. Každou první sobotu se konají rodičovská setkání, během kterých se na dvou skupinových sezeních formou poradenství setkávají členové terapeutického týmu s nejbližšími rodinnými příslušníky.

Východiska

Cílem programu je integrace, životní spokojenost a  plnohodnotné zapojení klienta do běžného života, kdy prostředkem dosažení tohoto cíle je abstinence. Pracujeme na zvýšení odpovědnosti klientů za jejich vlastní jednání a  na zvýšení odolnosti proti selhání. Klienti mohou v  komunitě získat základní sociální dovednosti, komunikační dovednosti, osvojit si pracovní a  hygienické návyky, mohou usilovat o  zlepšení svého zdravotního stavu, zvýšení fyzické a  psychické kondice. Snažíme se stabilizovat sociální situaci klienta. To vše se děje skrze přijetí a  poznání sebe sama, skrze získání náhledu na své dosavadní chování. Klienti poznávají své možnosti a limity. U  mladistvých specificky pracujeme na konstruktivním zvládnutí období dospívání, spoluvytváříme hodnotový systém a  rozvíjíme základní životní postoje. Připravujeme mladé klienty na zdravé partnerství. Věnujeme se stabilizaci vztahů v  rodině a  porozumění mechanismům fungování rodiny.

Motivujeme k  dalšímu vzdělávání a  získání kvalifikace, klienty připravujeme na profesní a  pracovní život. Na druhou stranu jsme si vědomi toho, že součástí života je také zábava a  trávení volného času. Vnímáme, že poskytujeme službu klientům s  velmi komplikovanou osobní historií, proto respektujeme, že někteří klienti přichází bez vyřízených osobních dokladů nebo finančních prostředků. Celý pobyt na Karlově je možný financovat ze základních sociálních dávek klientů.

Principy

Základ péče v  terapeutické komunitě vychází z  principu respektu ke klientovi, z  respektu k  jeho vývojovému stádiu a  vývojovým úkolům. Komunita staví na důvěře ve společenství a  ve skupinové procesy. Za nezbytnou složku dobré léčby považujeme navázání dobrého terapeutického vztahu mezi klientem, garantem a  terapeutickým týmem. Důležité je i  navázání vztahu se skupinou klientů. Hloubka všech těchto vztahů vytváří potenciál dobře pracovat s přenosovými a protipřenosovými fenomény.

Personální zajištění

O  zajištění služby se stará multidisciplinární tým, který je složen z  adiktologů, psychologů, pedagogů volného času, speciálních pedagogů, sociálních pracovníků a  pracovních terapeutů. Psychiatrickou ambulanci zajišťuje na částečný úvazek odborný lékař. Práci s  dětmi zajišťují dvě vychovatelky. Psychoterapeutický background je také rozličný, část týmu vychází z  psychodynamicky orientovaných výcviků, někteří z  gestalt teorie, zastoupena je také arte terapie a  v  neposlední řadě výcvik rodinné terapie a psychosomatické medicíny.

Cílová skupina

Léčba je určena mladistvým a  mladým dospělým ve věku od 16 do 25 let, kteří problémově užívají nebo vykazují známky závislosti na návykových látkách, dále přijímáme klienty žijící velmi rizikovým způsobem života, jehož součástí je užívání návykových látek. O  léčbu se mohou ucházet klienti se soudně uloženým podmínečným, alternativním trestem nebo se soudně nařízenou léčbou. Přijímáme také klienty z  ústavů výchovné péče. Nástup do léčby v  TK je dobrovolný a  pro motivované jedince, plánovaná standardní délka léčby je v  rozmezí od 2 do 8 měsíců. U  klientů nemůže být přítomno psychotické onemocnění v  akutním stádiu. U  mladistvých klientů je nutný písemný souhlas zákonných zástupců. Pobytu předchází detoxifikace ve specializovaném zdravotnickém zařízení.

Historie zařízení

Komunita byla založena v  zimních měsících roku 1998 pro cílovou skupinu mladistvých klientů, pro které v  té době žádná specifická služba neexistovala. Komunitní principy byly do komunity přeneseny prostřednictvím mladých klientů z  TK Němčice, kteří do TK Karlov přešli na počátku roku 1999. V  roce 2001 byl oficiálně zahájen program pro matky s  dětmi, první klientky byly přijaté již předchozí rok. Od roku 2015 se v  komunitě rozvíjí sociální podnikání.

Vedoucí služby:
Mgr. Karel Chodil

Kontakt

Mgr. Tomáš Jandáč
zástupce vedoucího TK Karlov
Karlov 3
Smetanova Lhota, pošta Čimelice 398 04
GSM: 605 915 990
www.sananim.cz
jandac@sananim.cz